România are cele mai accesibile prețuri la imobiliare din Estul Europei
Cu un salariu mediu net în valoare de aproximativ 977 de euro pe lună și un preț mediu de circa 1.409 euro pe metru pătrat pentru locuințele situate în afara zonelor centrale din mediul urban, România se află la jumătatea clasamentului în topul țărilor din Uniunea Europeană din perspectiva gradului de accesibilitate la cumpărarea unei locuințe.
Astfel, indicele de accesibilitate pentru piața imobiliară din România, calculat ca raport între prețul mediu pe metru pătrat pentru o locuință rezidențială conform platformei Numbeo și salariul mediu net lunar conform Institutului Național de Statistică, este de 1,44, în condițiile în care o locuință este cu atât mai accesibilă cu cât valoarea indicelui este mai mică.
Raportat la veniturile medii și prețurile la imobiliare din celelalte 26 de state ale Uniunii Europene, locuințele din România sunt cele mai accesibile din jumătatea de est a continentului, la egalitate cu Bulgaria (1,44) și înaintea Ungariei (1,86). Cele mai multe țări din jumătatea estică a Europei au un indice apropiat de 2, așa cum este cazul Sloveniei, Greciei sau Croației, cu valori mai mari pentru Cehia (2,15) și Polonia (2,18) și un record de 2,55 în cazul Slovaciei.
De asemenea, pentru salariații din România este mai ușor să cumpere o locuință comparativ cu salariații din principalele economii ale Europei precum Germania (1,72) și Franța (1,81). La polul opus, raportat la salariile medii nete, cele mai accesibile locuințe din Europa sunt în țări nordice precum Danemarca (0,91) și Suedia (1,05).
Pe de altă parte, București este printre cele mai accesibile capitale din Uniunea Europeană la achiziția de locuințe, atunci când sunt luate în calcul salariile medii nete și prețul mediu pe metrul pătrat din capitale. Astfel, capitala României ocupă locul 6 din 27 în Uniunea Europeană la acest capitol, cu un indice de accesibilitate de 1,5, iar singurele capitale mai accesibile pentru imobiliare sunt Madrid (indice 1,08), Bruxelles (1,23), Nicosia (1,25), Riga (1,35) și Sofia (1,45). La polul opus se află Praga (2,9), Valletta (2,98) și Paris, care este și singura capitală cu un indice mai mare de 3, și anume 3,04.